Canterbury Town Centre – Water & Sewer Infrastructure

Sydney Water

Canterbury, New South Wales, Australia

To support the development of City of Canterbury Bankstown, Diona undertook the design and construction (D&C) of a combination of both gravity and pressure mains, as well as amplification and upgrade of the SP0082 pump station. These upgrade works should allow for the continuing growth and improvement of the Canterbury area while reducing overflow events and facilitating Sydney Water’s ongoing improvements to the Cooks River. 

Covering an area of 110km2 with a population or 360,000 in five wards, the City of Canterbury Bankstown is a newly formed suburb out of the NSW council amalgamations in 2016. With its closest ward being only 8km from Sydney CBD, the suburb has been earmarked as a prime growth area; as part of the State Government’s metropolitan strategy, over 1,200 apartments have been approved for the town centre in a bid to accelerate housing supply. Alongside housing developments, $18 million has been allocated to improving the parks and the corridor along the Cooks River, including Close St Reserve and the area surrounding the pump station.

Diona were consulted due to the project’s anticipated complexity. To help meet the challenges of this highly technical project, Diona teamed up with Calibre, showcasing the benefits that can be achieved through collaboration.

Managing complexity through innovation and community engagement

A key challenge was to achieve the required deep excavations safely and efficiently, as conventional benching was not an option due to the location of the shafts in busy streets and near services and roadways. In an innovative move, Diona engaged specialist contractors to design and construct extension arms for the 48 T and 25 T excavators on site, which extended the excavators’ reach by 3-4m. This reduced the need to lift a smaller machine into the excavation, effectively removing high-risk lifts and operations, as well as removing the dangers of collapse. This solution not only reduced risk, it also allowed us to excavate the shafts more quickly and efficiently. 

As much of the new works were inside the Cooks River bio-diversity corridor, environmental considerations were another major factor in the project. A heavy emphasis on sediment and erosion control ensured we met all expectations of local council, while consulting local bush care groups in the remediation process enabled us to additionally improve the area.

Throughout the project, the team have actively encouraged input from the client and the community, endeavouring to leave the site a better place than when the project started. Not only will the upgraded sewer system and pump station ensure a superior performing system for years, it will also help to avoid sewer overflows with the long-term goal of improving the Cooks River.

Markets:

Contact

Simon Davis

+61 2 8867 8000
Email Me

Contact us
Discover More Projects